20 Jaar wordpress, van blog tot uitgebreide website software

Hier zijn enkele hoogtepunten van de ontwikkeling van WordPress in de afgelopen 20 jaar:

1. 2003: WordPress wordt gelanceerd als een eenvoudig platform voor het publiceren van blogs. Het maakt gebruik van de b2/cafelog-software als basis.

2. 2004: WordPress 1.2 wordt uitgebracht en introduceert belangrijke verbeteringen, zoals het installatieproces vereenvoudigen en het mogelijk maken van het gebruik van plugins.

3. 2005: WordPress 1.5 (Strayhorn) wordt gelanceerd en introduceert thema’s, waarmee gebruikers het uiterlijk van hun blogs kunnen aanpassen zonder de code te hoeven bewerken.

4. 2007: WordPress 2.1 (Ella) wordt uitgebracht met verschillende verbeteringen op het gebied van snelheid, beveiliging en gebruiksvriendelijkheid.

5. 2008: WordPress 2.5 (Brecker) introduceert een volledig vernieuwde gebruikersinterface, verbeterde mediabeheerfuncties en de mogelijkheid om plugins automatisch te installeren.

6. 2010: WordPress 3.0 (Thelonious) wordt gelanceerd en combineert WordPress MU (Multi-User) met de standaardversie van WordPress, waardoor het mogelijk wordt om meerdere websites te beheren vanuit één installatie.

7. 2012: WordPress 3.4 (Green) introduceert het aanpassen van thema’s met de live voorbeeldweergave, verbeteringen in thema-afbeeldingen en een betere gebruikerservaring voor thema-ontwikkelaars.

8. 2013: WordPress 3.7 (Basie) wordt uitgebracht met automatische updates voor kernbestanden, waardoor websites veiliger blijven door beveiligingspatches automatisch toe te passen.

9. 2015: WordPress 4.2 (Powell) introduceert het gebruik van emoji’s, een vernieuwd plugin-installatieproces en verbeterde thema-aanpassingen.

10. 2018: WordPress 5.0 (Bebo) markeert de grootste verandering met de introductie van de Gutenberg-editor, die het bewerken van content met blokken mogelijk maakt.

11. 2019: WordPress 5.2 (Jaco) introduceert betere foutdetectie, een nieuw sitegezondheidscontrole-instrument en verbeterde toegankelijkheid.

12. 2020: WordPress 5.5 (Eckstine) brengt verbeteringen op het gebied van snelheid en prestaties, lazy loading van afbeeldingen, en updates van plug-ins en thema’s via het dashboard.

13. 2021: WordPress 5.8 (Tatum) introduceert de mogelijkheid om blokpatronen te creëren, een betere aanpassingservaring en verbeterde ondersteuning voor webontwikkelaars.

Houd er rekening mee dat dit slechts enkele van de hoogtepunten zijn en dat er gedurende elk jaar talloze andere verbeteringen, functies en bugfixes zijn doorgevoerd in WordPress.

error: Content is protected !!