Introductie
Heb je ooit je WordPress website geopend en stond je met stomheid geslagen vanwege de traagheid? Je vraagt je wellicht af wat je kunt doen om je website te optimaliseren en haar prestaties te verbeteren. In dit artikel leer je de basisvereisten voor het optimaliseren van je WordPress website en geven we je een aantal handige tips om je website zo snel mogelijk te maken.
Wat zijn de voordelen van een snellere laadtijd?
Als u uw WordPress-site wilt optimaliseren voor een snellere laadtijd, krijgt u tal van voordelen. Een van de meest voorkomende voordelen is een betere SEO. Als uw WordPress-site langer duurt om te laden, zal de zoekmachine deze lager waarderen. Dat betekent dat uw website minder waarschijnlijk organische zoekverkeer zal ontvangen, omdat mensen niet zo lang zullen geduld hebben om te wachten tot de pagina geladen is.
Verder helpt een snellere laadtijd ook om bezoekers te behouden. Als je een WordPress-site hebt met een lange laadtijd, is het waarschijnlijk dat veel bezoekers ervoor kiezen om de site te verlaten voor je de kans hebt gehad om je boodschap over te brengen. Maar als je laadtijden verkort, geef je je bezoekers de mogelijkheid om je website een kans te geven en dat leidt tot een betere conversie.
Het verminderen van je laadtijd verlaagt ook je bounce rate. Als je een op maat gemaakte site hebt met veel lange laadtijden, zullen gebruikers afhaken voordat ze de pagina zelfs maar zien. Een verkorte laadtijd helpt om deze bounce rate te verminderen, waardoor je je doelgroep kunt bereiken.
Een ander voordeel van een snellere laadtijd is dat het helpt om je bezoekers tevreden te houden. Als je bezoekers er langer op moeten wachten om je website te openen, zullen ze teleurgesteld zijn en weinig geneigd zijn om terug te keren. Door je laadtijd te verkorten, houd je je bezoekers tevreden en verhoog je de kans dat ze terugkeren.
Basisvereisten voor het optimaliseren van WordPress-sites
Het optimaliseren van uw WordPress-site is essentieel als u een professionele webpagina wilt maken. Zoals bij elk soort website, heeft ook WordPress een aantal vereisten waar u aan moet voldoen om de beste ervaring te bieden aan uw bezoekers. In deze sectie gaan we in op de basisvereisten die nodig zijn om uw WordPress-site te optimaliseren.
Ten eerste moet je er voor zorgen dat je WordPress-site optimaal wordt gehost. Hosting heeft een enorme invloed op de snelheid van je website, dus je moet goed weten welke hosting-provider het beste bij je website past. Er zijn verschillende hosting-providers op de markt, dus je moet goed onderzoek doen voordat je een hosting-provider kiest.
Ten tweede moet je ervoor zorgen dat je bestanden goed zijn gecomprimeerd. Dit betekent dat alle afbeeldingen, video’s en andere bestanden die je op je website gebruikt, gecomprimeerd zijn met behulp van een compressietechniek, zodat ze zo klein mogelijk worden opgeslagen. Hierdoor worden de bestanden sneller geladen en wordt de snelheid van je website ook beter.
Verder moet je ervoor zorgen dat je WordPress-site een goed ontworpen website template heeft. Door een goede template te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je website er professioneel uitziet en bezoekers een prettige ervaring krijgen.
Tot slot moet je ook regelmatig backups maken van je WordPress-site. Door regelmatig backups te maken, kun je ervoor zorgen dat je website veilig is en dat eventuele problemen die optreden gemakkelijk te herstellen zijn.
Hosting Uitkiezen
Hosting uitkiezen is misschien wel een van de belangrijkste stappen bij het optimaliseren van uw WordPress-site. Het hostingbedrijf dat u kiest kan een rechtstreeks effect hebben op de laadtijd van uw site. Als u te maken heeft met een hostingbedrijf dat een traag netwerk heeft of traag reageert, kan dat een negatief effect hebben op de laadtijd van uw WordPress-site.
Als u kiest voor een goede hostingprovider, kunt u erop vertrouwen dat uw WordPress-site snel en veilig laadt. U moet echter wel rekening houden met enkele belangrijke factoren bij het kiezen van een hostingprovider.
Ten eerste moet u ervoor zorgen dat uw hostingprovider u toegang geeft tot een optimaal prestatieniveau. Veel hostingproviders bieden verschillende soorten hostingplannen aan, waaronder gedeelde hosting, VPS-hosting en dedicated hosting. Afhankelijk van uw website-omvang en verkeersvolume, moet u een plan kiezen dat voldoende is om uw site te hosten.
Daarnaast is er de uptime-garantie om te overwegen. Uw hostingprovider moet u een bepaalde uptime-garantie bieden, zodat uw site altijd beschikbaar is voor uw bezoekers. De meeste hostingproviders bieden een uptime-garantie van 99,9%.
Tot slot is het belangrijk om te kijken naar het klantenserviceniveau van de hostingprovider. Uw hostingprovider moet u altijd kunnen helpen bij technische problemen. Veel hostingproviders bieden 24/7 klantenservice, wat betekent dat u altijd een helpdeskmedewerker kunt bereiken als er een probleem is.
1 Gezamenlijke vs VPS-hosting
Als je op zoek bent naar manieren om je WordPress-site sneller te laten laden, dan is het belangrijk om goed te kijken naar de hosting die je gebruikt. Er zijn twee soorten hosting die vaak worden gebruikt: gezamenlijke hosting en VPS-hosting. Deze twee hosting-opties hebben elk hun eigen voordelen en gebaseerd op een aantal factoren, zoals je budget, je verkeer, je vereisten en je technische kennis, kun je een beslissing nemen welke de beste keuze is voor je WordPress-site.
Gezamenlijke hosting is de goedkoopste optie voor WordPress-hosting. Je deelt de server die je gebruikt met andere websites en het is veel goedkoper dan VPS-hosting. Gezamenlijke hosting-opties zijn ook eenvoudig te gebruiken, waardoor het een goede keuze is als je niet veel technische kennis hebt.
Hoewel gezamenlijke hosting een goedkope optie is, is het niet altijd de beste manier om je WordPress-site te hosten. Als je site veel verkeer krijgt, kan gezamenlijke hosting traag worden of zelfs uitvallen. Ook als je veel WordPress-plug-ins gebruikt of als je een site met een grote hoeveelheid content hebt, kan gezamenlijke hosting je site te veel belasten.
VPS-hosting is een betere optie voor WordPress-hosting, omdat je meer controle en flexibiliteit hebt. Je hebt een eigen virtuele server die je kunt configureren zoals je wilt en je kunt ook meer bronnen toevoegen om ervoor te zorgen dat je site sneller en stabieler blijft. Als je een website met veel verkeer of veel WordPress-plug-ins hebt, is VPS-hosting de beste optie voor je.
2 Pagely: Een Premium WordPress Hosting-oplossing
Pagely is een premium WordPress hosting-oplossing die de veiligheid, stabiliteit en prestaties van uw WordPress-site verbetert. Met Pagely krijg je een ongelimiteerde hostingomgeving met alle benodigde hulpmiddelen om een snelle, veilige en stabiele website te ontwikkelen.
Pagely biedt onder meer beveiligingsaanpassingen, verbeteringen van de prestaties en 24/7 betrouwbare technische ondersteuning. U kunt een aangepaste visuals, maatwerk thema’s en bestaande plugins gebruiken om ervoor te zorgen dat uw site aan al uw behoeften voldoet.
Met Pagely krijgt u ook toegang tot een veelheid aan SEO-tools om ervoor te zorgen dat u uw WordPress website op een zo efficiënt mogelijke manier kunt optimaliseren. Pagely biedt u geavanceerde tracking en zelfs het verzamelen van data voor een meer gedetailleerd inzicht in uw bezoekers en hun online gedrag.
Pagely heeft ook een speciale accountmanager, waarmee u kunt bespreken wat uw website nodig heeft om de prestaties te verbeteren. Ze zijn altijd bezig met het zoeken naar manieren om uw website sneller te maken en er krachtiger uit te laten zien.
Bovendien stelt Pagely u in staat om eenvoudig te schalen en uw hosting te upgraden naar een meer robuuste omgeving als uw website meer verkeer ontvangt. U kunt ook op elk gewenst moment uw hostingplan upgraden of downgraden om ervoor te zorgen dat uw hostingplan altijd aan uw behoeften voldoet.
De Caching
Als u wilt dat uw WordPress-site de laadtijd optimaliseert, is caching een van de meest effectieve manieren om dit te doen. Caching is een techniek waarbij een kopie van een pagina wordt opgeslagen op de server, zodat deze niet steeds opnieuw hoeft worden geladen. Hierdoor wordt het laden van pagina’s op uw website veel sneller.
Caching is vrij gemakkelijk te configureren. Er zijn veel verschillende caching-plugins voor WordPress beschikbaar die u kunt gebruiken om de laadtijd van uw website te verbeteren. Bovendien kunt u ook caching activeren in uw hostingaccount. Dit wordt meestal aangeraden als uw hostingprovider u hiermee helpt. Als u caching activeert, maakt u ook gebruik van de verschillende caching-niveaus die uw hostingprovider aanbiedt.
Een andere techniek die u kunt gebruiken bij het optimaliseren van de laadtijd van uw WordPress-site, is het verminderen van het aantal externe scripts dat je site gebruikt. Veel WordPress-thema’s en plugins maken gebruik van verschillende externe scripts zoals JavaScript, CSS en jQuery die op de achtergrond draaien. Om de laadtijd te verbeteren, moet u deze scripts beheersen. Verminder het aantal externe scripts en gebruik geoptimaliseerde scripts die niet veel bandbreedte gebruiken.
1 Ingebouwde Caching-oplossingen
Als WordPress-site-eigenaar zult u zich waarschijnlijk afvragen hoe u een snellere laadtijd voor uw site kunt bereiken. Gelukkig bevat WordPress ingebouwde caching-oplossingen die kunnen helpen deze doelstelling te behalen.
Met caching kunt u de verzoeken van gebruikers versnellen door bestandsgegevens lokaal op te slaan in de browser van bezoekers. In plaats van HTML-bestanden telkens opnieuw te genereren, wordt een versie met lagere prioriteit van een bestand uit de cache geladen. Dit betekent dat de laadtijd van de site aanzienlijk wordt verminderd.
Er zijn verschillende caching-oplossingen in WordPress beschikbaar. De meest gebruikte zijn de volgende:
1. W3 Total Cache – Deze plugin maakt het mogelijk om HTML-, CSS-, JavaScript- en afbeeldingsbestanden te cachen en te compressen om de laadtijd van de site te verbeteren.
2. WP Super Cache – Deze plugin verwerkt HTML-bestanden van WordPress en slaat deze op lokale servers op. Wanneer bezoekers uw site bezoeken, worden deze bestanden lokaal ingeladen van de server in plaats van dat deze opnieuw worden gegenereerd.
3. WP Rocket – Deze krachtige plugin stelt u in staat om caching, minifying, database-optimalisatie en andere prestatie-optimalisaties uit te voeren om de laadtijden van webpagina’s te verbeteren.
4. WP Fastest Cache – Deze plugin maakt gebruik van verschillende technieken, waaronder gecomprimeerde bestanden en caching, om de laadtijd van uw site te verbeteren.
Verminder het aantal HTTP-verzoeken
Als je je WordPress-site wilt optimaliseren, is het belangrijk om te weten hoe je het aantal HTTP-verzoeken kunt verminderen. Het verminderen van het aantal HTTP-verzoeken is een belangrijk onderdeel van SEO (zoekmachineoptimalisatie) en kan ervoor zorgen dat je site veel sneller laadt.
Voordat we kijken naar manieren om het aantal HTTP-verzoeken te verminderen, is het belangrijk om te weten wat een HTTP-verzoek precies is. Een HTTP-verzoek (Hypertext Transfer Protocol) is een verzoek dat wordt gedaan door een webbrowser zoals Chrome of Safari, aan een webserver. Elke keer dat een browser een webpagina laadt, maakt hij of zij een aantal HTTP-verzoeken aan de webserver.
Een van de meest effectieve manieren om het aantal HTTP-verzoeken te verminderen, is door de minificatie van uw HTML-, CSS- en JavaScript-bestanden. Dit is een techniek waarbij alle lege ruimte, commentaar en andere onnodige tekens worden verwijderd uit bestanden om ze kleiner te maken. Deze kleinere bestanden worden dan verzonden naar de browser en er wordt minder informatie verzonden, wat resulteert in minder verzoeken.
Een andere optie om het aantal HTTP-verzoeken te verminderen, is door het combineren van bestanden. In plaats van het laten laden van verschillende bestanden, zoals afbeeldingen, CSS-bestanden, etc., kun je al deze bestanden samenvoegen in één bestand. Hierdoor kun je het aantal verzoeken verminderen en de laadtijd van je website verkorten.
Compressie van Bestanden en Vermindering van Afbeeldingsgrootte
Een schone en snelle website is belangrijk voor een goede SEO-score. Om dit te bereiken, is compressie van bestanden en vermindering van afbeeldingsgrootte een cruciale stap. Compressie van bestanden helpt de bestandsgrootte en het aantal HTTP-verzoeken van uw website te verminderen, waardoor de laadtijd wordt verminderd. Afbeeldingsvermindering is een andere techniek die helpt bij het optimaliseren van uw website. Als u afbeeldingen heeft met een hoge resolutie, zal dit de prestaties en laadtijd van uw website nadelig beïnvloeden.
De WordPress-plugins WP Smush en WP Compress zijn handige tools die u kunt gebruiken om bestanden te comprimeren en afbeeldingen te verkleinen. Beide plugins hebben een gratis optie die u kunt gebruiken als u op een budget bent. Met WP Smush kunt u JPEG-, PNG-, GIF- en Media-bestanden comprimeren, terwijl met WP Compress uw bestanden met 50% kunt comprimeren zonder de kwaliteit te verminderen. Met beide plugins kunt u ook afbeeldingen bewerken, zodat u de perfecte afbeeldingsgroottes kunt maken voor uw website.
Het is belangrijk om te weten dat compressie en vermindering van afbeeldingsgrootte waardevol zijn voor zowel SEO als prestaties. Als u bestanden comprimeert, kunnen bezoekers uw website sneller laden. Bovendien zal Google uw website hoger in de zoekresultaten plaatsen, waardoor u meer verkeer naar uw site krijgt.
Database Optimalisatie
Om ervoor te zorgen dat je WordPress-site optimaal functioneert, is het belangrijk om jouw database regelmatig te optimaliseren. Als je een WordPress website hebt, worden alle inhoud en instellingen opgeslagen in de database. Als je de database niet optimaliseert, kan het voor problemen zorgen. Dus, als je de laadsnelheid van je WordPress-site wilt verbeteren, moet je beginnen met het optimaliseren van je database.
Hoe je je WordPress-database optimaliseert? Het optimaliseren van je database is niet zo moeilijk. Je moet eerst een back-up van je database maken voordat je begint met optimaliseren. Als je eenmaal een back-up hebt gemaakt, kun je beginnen met het optimaliseren van je database. Hier is hoe je dat kunt doen.
Het eerste wat je kunt doen is het verwijderen van oude en ongebruikte tabellen. Als je een aantal plugins hebt geïnstalleerd, worden er vaak extra tabellen toegevoegd aan je database. Als je die plugins niet meer gebruikt, kun je deze tabellen verwijderen om te voorkomen dat je database overbelast raakt.
Het tweede wat je kunt doen is het verwijderen van afbeeldingen. WordPress voegt verschillende afbeeldingen toe aan de database, zoals afbeeldingsbestanden, miniatuurbeelden en zo meer. Als je deze afbeeldingen niet meer gebruikt, kun je ze verwijderen om de database schoon te houden.
Ten slotte kun je ook je database indexeren. Je kunt dit doen door een plugin te gebruiken of door een database-indexingsscript te gebruiken. Door de database te indexeren, worden de opvragingen sneller en kan je WordPress-site beter presteren.
Verminder de Totale Bestandsgrootte
Eén van de belangrijkste manieren om ervoor te zorgen dat de laadtijd van uw WordPress-site zo snel en optimaal mogelijk is, is door het verminderen van de totale bestandsgrootte. Er zijn veel manieren om dit te doen, dus hier zijn enkele tips om u te helpen bij het optimaliseren van uw WordPress-site.
Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je alle afbeeldingen op je site optimaliseert. Optimale afbeeldingen maken gebruik van compressie-technologieën, waardoor ze kleiner kunnen worden gemaakt zonder dat de kwaliteit van de afbeelding wordt aangetast. U kunt online services zoals TinyPNG gebruiken om de afbeeldingen op uw site te optimaliseren.
Een andere manier om de bestandsgrootte te verminderen is door het gebruik van caching-technologieën. Caching staat voor het opslaan van informatie in een tijdelijk geheugen zodat de pagina’s van uw website sneller worden geladen. Er zijn talloze plugins (zoals W3 Total Cache) beschikbaar die u kunt gebruiken om caching op uw website in te schakelen.
Een laatste manier om de bestandsgrootte van uw WordPress-site te verminderen, is door het verwijderen van alle niet-essentiële bestanden en plugins die u niet nodig heeft. Het verwijderen van overbodige bestanden kan helpen bij het versnellen van de laadtijd van uw website, aangezien er minder bestanden zijn die moeten worden geladen.
Media Delivery Network (CDN)
Een Media Delivery Network (CDN) is een nuttig hulpmiddel als u uw WordPress-site wilt optimaliseren voor SEO. Dit is een netwerk van servers die geografisch worden verspreid over het internet en die het proces van het leveren van content naar eindgebruikers versnelt.
Hoe het werkt?
Als je een media bestand of een afbeelding op je website hebt, wordt het bestand verstuurd naar de eindgebruikers via de server van je hosting provider. Als je een CDN gebruikt, worden alle media en afbeeldingen opgeslagen op een netwerk van servers, waardoor de content veel sneller kan worden opgehaald door eindgebruikers. Omdat de content nu verspreid is over meerdere servers, wordt de bandbreedtebelasting op de server van je hosting provider verlaagd.
Hoe kan ik een CDN opzetten voor mijn WordPress-site?
Het installeren van een CDN voor uw WordPress-site is een eenvoudig proces. Er zijn veel verschillende CDN-diensten beschikbaar, waaronder Cloudflare, MaxCDN, KeyCDN en Amazon CloudFront. U kunt kiezen welke het beste bij uw behoeften past.
Na het kiezen van de juiste CDN-dienst, moet u volgende stappen nemen om deze te configureren:
1. U moet de domein-instellingen wijzigen zodat het domein naar de CDN-server wordt verwezen.
2. U moet de logingegevens voor de CDN-server configureren.
3. U moet de caching-instellingen voor de CDN-server configureren.
4. U moet een SSL-certificaat installeren op de CDN-server.
5. U moet de afbeeldingen, media en andere bestanden uploaden naar de CDN-server.
6. Als alles is ingesteld, moet u een test uitvoeren om ervoor te zorgen dat de CDN correct is geconfigureerd.