6. Divi Child Thema’s: Waarom en Hoe Je Ze Gebruikt

Een Divi Child Thema is een afgeleide van het hoofdthema Divi, ontwikkeld door Elegant Themes. Het dient als een veilige methode om het originele Divi-thema aan te passen zonder de oorspronkelijke bestanden te wijzigen. Deze aanpak zorgt ervoor dat aanpassingen behouden blijven bij updates van het hoofdthema, wat essentieel is voor het behoud van maatwerk en functionaliteit.

De structuur van een Divi Child Thema bestaat uit een aparte map met bestanden die de gewenste aanpassingen bevatten. Een cruciaal onderdeel hiervan is de stylesheet (style.css), die gebruikt wordt om de stijlen van het hoofdthema te overschrijven. Daarnaast kunnen er ook andere bestanden worden toegevoegd om extra functionaliteit te implementeren.

Het gebruik van een Child Thema biedt verschillende voordelen:

1. Behoud van aanpassingen bij updates
2. Scheiding van maatwerk en originele themacode
3.

Eenvoudig terugkeren naar het originele thema indien nodig
4. Verbeterde organisatie van aangepaste code

Door gebruik te maken van een Divi Child Thema kunnen webontwikkelaars en -ontwerpers de functionaliteit en het uiterlijk van een WordPress-website op een gestructureerde en veilige manier aanpassen. Dit zorgt voor een flexibele ontwikkelomgeving en vermindert het risico op verlies van aanpassingen bij thema-updates.

Samenvatting

  • Divi Child Thema’s zijn subthema’s die zijn gebaseerd op het Divi-thema van Elegant Themes en worden gebruikt om aanpassingen te maken zonder de oorspronkelijke code te wijzigen.
  • Het gebruik van Divi Child Thema’s biedt voordelen zoals het behouden van aanpassingen bij het updaten van het hoofdthema, het verminderen van de kans op conflicten en het verbeteren van de organisatie van de code.
  • Het maken van een Divi Child Thema omvat het aanmaken van een nieuwe map, het maken van een style.css-bestand en het toevoegen van een functions.php-bestand met enkele basiscode.
  • Aanpassingen in een Divi Child Thema kunnen worden gemaakt door CSS-code toe te voegen aan het style.css-bestand, het aanpassen van de functions.php-bestand en het toevoegen van aangepaste sjabloonbestanden.
  • Belangrijke dingen om te onthouden bij het gebruik van Divi Child Thema’s zijn onder andere het regelmatig controleren van updates, het maken van back-ups en het vermijden van het rechtstreeks bewerken van het hoofdthema.

Voordelen van het gebruik van Divi Child Thema’s

Vrijheid om aanpassingen aan te brengen

Een van de belangrijkste voordelen is dat het de mogelijkheid biedt om aanpassingen aan te brengen in het oorspronkelijke Divi-thema, zonder de functionaliteit en het uiterlijk van de website in gevaar te brengen. Dit betekent dat je de vrijheid hebt om wijzigingen aan te brengen en nieuwe functies toe te voegen, terwijl je toch de mogelijkheid behoudt om updates voor het oorspronkelijke thema te installeren.

Verkorting van de ontwikkelingstijd

Een ander voordeel van het gebruik van een Divi Child Thema is dat het de ontwikkelingstijd kan verkorten. Omdat je wijzigingen kunt aanbrengen in het Child Thema, hoef je niet telkens opnieuw te beginnen wanneer er updates voor het oorspronkelijke thema worden uitgebracht. Dit kan vooral handig zijn voor ontwikkelaars die regelmatig websites bouwen met behulp van het Divi-thema.

Efficiënter werken

Door het gebruik van een Child Thema kunnen ze hun eigen aangepaste sjablonen en stijlen hergebruiken, waardoor ze efficiënter kunnen werken.

Hoe maak je een Divi Child Thema?

Het maken van een Divi Child Thema is vrij eenvoudig en vereist slechts een paar stappen. Allereerst moet je een nieuwe map maken in de map van je WordPress-thema’s. Deze map moet een unieke naam hebben die verwijst naar het Child Thema, bijvoorbeeld “mijn-divi-child-thema”.

Vervolgens moet je een nieuw stylesheetbestand (style.css) maken in deze map. In dit bestand moet je de naam en beschrijving van het Child Thema specificeren, evenals de verwijzing naar het oorspronkelijke Divi-thema. Naast het stylesheetbestand moet je ook een functions.php-bestand maken in de map van het Child Thema.

In dit bestand kun je functies toevoegen om aanpassingen aan te brengen in het oorspronkelijke Divi-thema, zoals het toevoegen van aangepaste scripts of stijlen. Zodra deze bestanden zijn gemaakt, kun je het Child Thema activeren in de WordPress-beheerdersinterface en beginnen met het aanbrengen van aanpassingen.

Aanpassingen maken in een Divi Child Thema

Het maken van aanpassingen in een Divi Child Thema kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van wat je wilt bereiken. Een van de meest voorkomende manieren om aanpassingen aan te brengen is door gebruik te maken van aangepaste CSS-stijlen. Door regels toe te voegen aan het stylesheetbestand van het Child Thema, kun je de stijlen van het oorspronkelijke Divi-thema overschrijven en zo het uiterlijk van je website aanpassen.

Daarnaast kun je ook functies toevoegen aan het functions.php-bestand van het Child Thema om meer geavanceerde aanpassingen aan te brengen. Met behulp van PHP-code kun je bijvoorbeeld aangepaste posttypes of shortcodes toevoegen, of zelfs bestaande functionaliteit uitbreiden. Dit biedt veel flexibiliteit en maakt het mogelijk om vrijwel elke gewenste wijziging aan te brengen in het oorspronkelijke Divi-thema.

Een andere manier om aanpassingen aan te brengen is door gebruik te maken van sjabloonbestanden. Door sjabloonbestanden toe te voegen aan de map van het Child Thema, kun je specifieke pagina’s of berichttypen aanpassen zonder de oorspronkelijke bestanden te wijzigen. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een aangepaste lay-out wilt maken voor een specifieke pagina op je website.

Belangrijke dingen om te onthouden bij het gebruik van Divi Child Thema’s

Bij het gebruik van Divi Child Thema’s zijn er een aantal belangrijke dingen om in gedachten te houden. Ten eerste is het belangrijk om regelmatig updates voor zowel het oorspronkelijke Divi-thema als het Child Thema te controleren en te installeren. Op deze manier blijft je website veilig en profiteer je van eventuele verbeteringen of nieuwe functies die worden uitgebracht.

Daarnaast is het belangrijk om consistent te zijn in je bestandsstructuur en benamingen bij het maken van een Child Thema. Door een duidelijke en consistente structuur te hanteren, maak je het gemakkelijker om wijzigingen aan te brengen en problemen op te lossen in de toekomst. Een ander belangrijk punt om te onthouden is dat sommige wijzigingen mogelijk niet kunnen worden gemaakt met behulp van een Child Thema.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om rechtstreeks wijzigingen aan te brengen in de bestanden van het oorspronkelijke Divi-thema. Het is daarom belangrijk om altijd goed onderzoek te doen en te begrijpen wat wel en niet mogelijk is met behulp van een Child Thema.

Populaire Divi Child Thema’s en waar je ze kunt vinden

Voordelen van Divi Child Thema’s

Deze Child Thema’s bieden vaak kant-en-klare oplossingen voor specifieke doeleinden, zoals portfolio-websites, e-commerce sites of zakelijke websites. Ze bevatten vaak aangepaste sjablonen, stijlen en functionaliteit die direct kunnen worden toegepast op een website die gebruik maakt van het Divi-thema.

Waar vind ik populaire Divi Child Thema’s?

Een goede plek om populaire Divi Child Thema’s te vinden is op marktplaatsen voor WordPress-thema’s, zoals ThemeForest of Creative Market. Hier vind je een breed scala aan premium Child Thema’s die zijn gemaakt door ervaren ontwikkelaars en ontwerpers. Daarnaast zijn er ook gespecialiseerde websites en communities waar ontwikkelaars hun eigen Child Thema’s delen en verkopen, zoals Divi Cake of Elegant Marketplace.

Gratis Divi Child Thema’s

Als je op zoek bent naar gratis Divi Child Thema’s, kun je terecht op websites zoals WordPress.org of GitHub, waar ontwikkelaars hun eigen Child Thema’s delen met de community. Deze gratis Child Thema’s kunnen een goede optie zijn als je op zoek bent naar basisaanpassingen of als je wilt experimenteren met het maken van je eigen Child Thema.

Tips voor het optimaliseren van een Divi Child Thema

Om ervoor te zorgen dat je Divi Child Thema optimaal presteert en veilig blijft, zijn er een aantal tips die je kunt volgen. Allereerst is het belangrijk om alleen de benodigde bestanden op te nemen in het Child Thema en onnodige bestanden te verwijderen. Op deze manier houd je de bestandsgrootte zo klein mogelijk, wat de laadtijd van je website kan verbeteren.

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig back-ups te maken van zowel het oorspronkelijke Divi-thema als het Child Thema. Op deze manier kun je eventuele problemen snel oplossen en herstellen als er iets misgaat tijdens het aanbrengen van wijzigingen. Een andere tip is om gebruik te maken van caching en optimalisatie-plugins om de prestaties van je website te verbeteren.

Door caching in te schakelen en afbeeldingen te optimaliseren, kun je de laadtijd van je website verkorten en de algehele gebruikerservaring verbeteren. Tot slot is het belangrijk om altijd up-to-date te blijven met betrekking tot beveiligingsupdates voor zowel het oorspronkelijke Divi-thema als het Child Thema. Door regelmatig updates te controleren en te installeren, zorg je ervoor dat je website veilig blijft en beschermd is tegen potentiële bedreigingen.

In conclusie biedt het gebruik van Divi Child Thema’s veel voordelen voor website-eigenaren en ontwikkelaars. Het stelt hen in staat om flexibele aanpassingen aan te brengen in het oorspronkelijke Divi-thema, terwijl ze toch kunnen profiteren van updates en verbeteringen die worden uitgebracht door Elegant Themes. Met de juiste kennis en tools kunnen website-eigenaren en ontwikkelaars hun websites naar een hoger niveau tillen met behulp van Divi Child Thema’s.

Een gerelateerd artikel dat handig kan zijn voor het gebruik van Divi Child Thema’s is “Hoe voeg ik inhoud toe aan mijn WordPress pagina’s”. Dit artikel biedt een complete gids voor het toevoegen van inhoud aan je WordPress pagina’s, wat handig kan zijn bij het gebruik van Divi Child Thema’s om je website aan te passen. Je kunt het artikel hier vinden: Hoe voeg ik inhoud toe aan mijn WordPress pagina’s.

error: Content is protected !!