Aanmaken Van Aangepaste Gebruikersrollen Op WordPress

Wat zijn aangepaste gebruikersrollen?

WordPress biedt gebruikers de mogelijkheid om hun eigen website te beheren, maar om gebruikers de juiste toegang te geven heb je een aangepaste gebruikersrol nodig. In dit artikel behandelen we wat aangepaste gebruikersrollen zijn, hoe je ze installeert, maakt en je gebruikers de juiste toegang moet geven. Leer hoe je efficiënt gebruik maakt van gebruikersrollen op WordPress en verkrijg de juiste toestemming van jouw gebruikers.

2. Installatie van de juiste plugin

De volgende stap is om de juiste plugin te installeren om te voorzien in onze behoeften voor aangepaste gebruikersrollen. Er zijn veel plugins beschikbaar in de WordPress-archieven die verschillende functies en mogelijkheden bieden. Als we echter specifieke functies zoals aangepaste gebruikersrollen nodig hebben, moeten we een plugin zoeken die specifiek ontworpen is om dit doel te vervullen.

Een aantal populaire plugins voor aangepaste gebruikersrollen zijn User Role Editor, WPFront User Role Editor, en User Role Editor Pro. Al deze plugins bieden een grote verscheidenheid aan opties voor aangepaste gebruikersrollen en kunnen worden gebruikt om ervoor te zorgen dat gebruikers alleen toegang hebben tot bepaalde delen van uw WordPress website. U kunt deze plugins installeren via de WordPress-plugin zoekmachine.

Zodra de plugin geïnstalleerd is, kunt u de opties voor gebruikersrollen configureren en aanpassen. U zult ook in staat zijn om aangepaste gebruikersrollen te maken en beheren. Bijvoorbeeld, u kunt een Administrator-rol maken voor alle beheerders, een Editor-rol voor redacteuren, een Author-rol voor auteurs, etc. U kunt ook aangepaste rechten en mogelijkheden toekennen aan elke gebruikersrol.

3. Aanmaken van aangepaste gebruikersrollen

Het aanmaken van aangepaste gebruikersrollen kan uw WordPress website veel beveiliging en flexibiliteit bieden. Zodra je deze gebruikersrollen hebt ingesteld, kun je gebruikers toewijzen aan specifieke rollen volgens hun niveau van verantwoordelijkheid.

Als eerste moet je met WordPress naar de gebruikersrolsectie gaan. Je kunt deze vinden onder het tablad ‘Gebruikers’. Ga naar het tabblad ‘Rollen’ en je krijgt een lijst te zien van alle beschikbare gebruikersrollen.

Je kunt een nieuwe gebruikersrol maken door op de knop ‘Nieuwe rol’ te klikken. Geef het een naam, zoals ‘editeur’ of ‘manager’ en vervolgens kun je ervoor kiezen of je deze rol als standaardrol wilt gebruiken. Als je klaar bent, kun je op ‘Nieuwe rol maken’ klikken om je nieuwe gebruikersrol aan te maken.

Daarna is het tijd om de rechten toe te wijzen aan de nieuwe gebruikersrol. Je kunt in de lijst met opties kijken om te zien welke rechten je wilt toevoegen. Sommige rechten zijn al standaard ingesteld, maar je kunt er ook voor kiezen om specifieke rechten toe te voegen of te verwijderen. Als je klaar bent, kun je op de knop ‘Rechten opslaan’ klikken om je instellingen op te slaan.

Je kunt nu de nieuwe gebruikersrol toewijzen aan specifieke gebruikers. Ga naar het tabblad ‘Gebruikers’ en selecteer de gebruiker die je de nieuwe rol wilt toewijzen. Klik op de knop ‘Bewerken’ en selecteer vervolgens de gebruikersrol die je hebt aangemaakt. Als je klaar bent, kun je op ‘Gebruiker updaten’ klikken om de wijzigingen op te slaan.

4. Custom Capabilities toevoegen

Het aanmaken van aangepaste gebruikersrollen in WordPress is eenvoudig. U kunt de veelgebruikte gebruikersrollen zoals Administrator, Editor, Author, Contributor en Subscriber toevoegen of u kunt helemaal vanaf het begin aangepaste gebruikersrollen maken.

Als u een aangepaste gebruikersrol aanmaakt, kunt u een naam kiezen voor de gebruikersrol, een korte beschrijving geven en een lijst van verschillende taken toewijzen aan de gebruikersrol. De taken zullen als machtigingen bekend staan en zijn gemakkelijk toe te wijzen.

U kunt de aangepaste gebruikersrol voorzien van alle machtigingen die beschikbaar zijn in WordPress. U kunt bijvoorbeeld een gebruiker toestaan om berichten te publiceren, bewerken, verwijderen, opmerkingen te beheren, thema’s en plugins te beheren, enzovoorts. U kunt ook specifieke machtigingen toewijzen aan bepaalde gebruikersrollen.

Het komt voor dat een gebruiker alleen een bepaalde taak mag uitvoeren en geen andere. Daarom worden machtigingen toegekend op de aangepaste gebruikersrol. Als u een aangepaste gebruikersrol voorziet van machtigingen, kunt u er zeker van zijn dat de gebruiker alleen de taken heeft die hij mag uitvoeren.

5. Toegang verlenen tot bepaalde pagina’s of berichten

Voor sommige sites is het noodzakelijk om bepaalde pagina’s of berichten toegankelijk te maken voor bepaalde gebruikers. Met WordPress kunt u gemakkelijk specifieke pagina’s of berichten tackelijk maken voor bepaalde gebruikersrollen. Dit wordt gedaan door een beperking toe te voegen aan de pagina of het bericht.

Om een beperking toe te voegen aan een pagina of bericht, gaat u als volgt te werk:

1. Ga naar de pagina of het bericht dat u wilt beperken en klik op ‘Bewerken’ in de linkerkolom.

2. Klik op het tabblad ‘Lezen’ en selecteer de gewenste gebruikersrol in het vervolgkeuzemenu.

3. Druk op ‘Bewerken’.

Als u een pagina of bericht heeft beperkt tot een bepaalde gebruikersrol, zal deze alleen toegankelijk zijn voor gebruikers die aan die beperkingen voldoen. Dit is een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat bepaalde gebruikers bepaalde pagina’s of berichten niet kunnen bekijken, wat de beveiliging van uw site verhoogt.

6. Testen van je aangepaste gebruikersrollen

Nu heb je je aangepaste gebruikersrollen aangemaakt, je wilt nu natuurlijk ook weten of het goed werkt. Gelukkig is het testen van je aangepaste gebruikersrollen zeer eenvoudig.

Ten eerste moet je de WordPress-installatie bijwerken met de laatste versies. Als je dit niet doet, kan er een fout opduiken die je later onverwacht zal verrassen.

Het tweede dat je moet doen is de gebruikersrol toewijzen aan de gebruiker die je wilt testen. Dit kan gemakkelijk worden gedaan door naar Gebruikers > gebruikersrollen in je WordPress-adminpaneel te gaan. Hier kun je nieuwe gebruikers maken en hun gebruikersrol toewijzen.

Vervolgens kunt u nog wat extra tests uitvoeren. U kunt bijvoorbeeld een pagina of bericht maken als de gebruiker met de aangepaste gebruikersrol en kijken of de pagina geladen wordt. Je kunt de functionaliteit ook testen door te kijken of de gebruiker in staat is om bepaalde acties te ondernemen, zoals het toevoegen van commentaar of het plaatsen van berichten. U kunt ook controleren of de gebruiker de mogelijkheid heeft om de pagina’s die hij heeft gemaakt te bewerken of te verwijderen.

Als je tevreden bent met de resultaten, is je aangepaste gebruikersrol klaar voor gebruik. Dan kun je de rol toewijzen aan meerdere gebruikers en profiteren van de voordelen van je aanpassingen.

error: Content is protected !!