Afbeeldingen verkleinen het hoe en waarom

Het comprimeren van afbeeldingen betekent dat je een afbeelding verkleint, zonder dat de kwaliteit van de afbeelding verlaagd wordt. Je minimaliseert de bestandsruimte, maar voor het oog blijft de afbeelding hetzelfde. Bestandsruimte wordt gemeten in kilobytes (KB) en megabytes (MB), en 1 MB staat gelijk aan 1000KB. Je verkleint dus de KB’s van het bestand.

Waarom afbeeldingen comprimeren?

Op een goede website zijn alle afbeeldingen gecomprimeerd. Elke KB telt namelijk. Door de bestandsgrootte van een afbeelding te verkleinen, zorg je dat hij sneller ingeladen kan worden op een website. Dit is belangrijk voor technische SEO. Minder KB’s op je site betekent dat hij sneller ingeladen wordt. Dit zorgt ervoor dat je hoger gaat ranken in de zoekmachine, omdat het in Google’s algoritme meeweegt. Bovendien is het voor de gebruiker prettig dat je website snel laadt.

Hoe ontdek je of je afbeeldingen gecomprimeerd zijn?

Met een paginasnelheid tool kun je ontdekken of je afbeeldingen gecomprimeerd zijn of niet. Voorbeelden van tools die dit kunnen zijn GTMetrix en Google PageSpeed Insights. Je laadt een specifieke pagina in van je website en vervolgens geeft de paginasnelheid tool aan welke bestanden het zwaarst zijn op de pagina en hoeveel bytes de pagina in totaal heeft.

Hoe comprimeer je afbeeldingen?

Je kunt GIF, PNG, en JPG-afbeeldingen makkelijk comprimeren. Dit is het makkelijkst om te doen met online tools. Voorbeelden van deze tools zijn Squoosh.appImagify.ioKraken.io of Compressor.io. Haal je afbeeldingen simpelweg erdoorheen en download de uitkomst. Deze plaats je dan in je website. Je maakt het het makkelijkst voor jezelf als je het in bulk doet.

Wat is nog meer belangrijk?

Het is goed om op te letten dat de afmetingen van de afbeeldingen op je website niet groter zijn dan de maximale weergave in pixels die nodig is. Stel, een afbeelding wordt op een website op mobiel en desktop weergegeven in een pixelgrootte van 200 bij 200 pixels. Zorg dan ook dat de afbeelding niet groter is dan 200 bij 200. Als je de afbeelding daarna nog comprimeert, heb je de maximale kwaliteit afbeelding voor de minimale bestandsgrootte. Dan heb je de afbeelding volledig geoptimaliseerd.

error: Content is protected !!