Heb je een vraag?

Inhoudsopgave
< Alle onderwerpen
Print

Wat is een anti-malware?

Anti-malware, ook wel anti-malware-software genoemd, verwijst naar softwareprogramma’s die zijn ontworpen om schadelijke software, ook wel malware genoemd, te detecteren, te voorkomen en te verwijderen van computers, netwerken en digitale apparaten. Malware is een overkoepelende term die verschillende soorten schadelijke software omvat, zoals virussen, wormen, Trojaanse paarden, spyware, adware en ransomware.

De functies van anti-malware-software omvatten meestal:

1. Detectie: De software scant bestanden, programma’s en het systeem op zoek naar tekenen van malware. Dit kan gebaseerd zijn op handtekeningen (bekende patronen van kwaadaardige code), gedragsanalyse (afwijkend gedrag dat kan duiden op malware) of heuristische analyse (identificeren van potentiële bedreigingen op basis van gedragskenmerken).

2. Preventie: Anti-malware-software kan proactief proberen te voorkomen dat malware zich nestelt in het systeem. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door verdachte activiteiten te blokkeren of door te voorkomen dat bestanden met bekende kwaadaardige inhoud worden gedownload of geopend.

3. Verwijdering: Als malware wordt gedetecteerd, kan de anti-malware-software stappen ondernemen om het schadelijke bestand te isoleren of te verwijderen. Dit helpt om verdere verspreiding van de malware te voorkomen.

4. Updates en databases: Anti-malware-software maakt vaak gebruik van regelmatig bijgewerkte databases van bekende malware-handtekeningen en gedragspatronen. Deze databases worden voortdurend bijgewerkt om nieuwe bedreigingen te herkennen.

5. Real-time bescherming: Veel anti-malware-programma’s bieden real-time bescherming door bestanden en programma’s te scannen terwijl ze worden geopend, gedownload of uitgevoerd. Dit helpt om malware te detecteren en te blokkeren voordat het schade kan aanrichten.

Het gebruik van anti-malware-software is essentieel om computers en digitale apparaten te beschermen tegen de toenemende dreiging van kwaadaardige software. Geen enkele anti-malware-oplossing is echter 100% effectief, daarom is het ook belangrijk om andere best practices te volgen, zoals regelmatige software-updates, voorzichtigheid bij het openen van e-mailbijlagen en het vermijden van verdachte websites en downloads.

Was this article helpful?
Please Share Your Feedback
How Can We Improve This Article?