WordPress onderhoud

Net als een auto is er onderhoud nodig

1. Selecteer een Veilige Webhosting

WordPress onderhoudWe zijn allemaal vaak bezig om onze WordPress website goed te onderhouden, maar hoe zorg je ervoor dat je WordPress website veilig blijft? Om je WordPress website te beschermen tegen hackers is het belangrijk dat je regelmatig je website onderhoudt. In dit artikel geven we je 18 essentiële tips waar je rekening mee moet houden om je website veilig te houden. Lees verder om meer te weten te komen.

2. Installeer Plugin Om Malware Te Detecteren

Als je je WordPress-website optimaal wilt beschermen tegen hackers en malware, is het belangrijk om een plugin te installeren die je website herhaaldelijk kan scannen op potentiële bedreigingen. Er zijn verschillende opties beschikbaar, maar we raden aan om voor een van de bekendste plugins te gaan, zoals WordFence of Securi. Deze plugins negen je site regelmatig op malware, die de veiligheid van je site aantasten. Ze zoeken ook naar verdachte code of activiteiten die door hackers zijn ingevoerd. Als er een bedreiging wordt gedetecteerd, word je meteen gewaarschuwd, zodat je actie kunt ondernemen om je site te beveiligen.

3. Zorg Voor Automatische Websitebeveiliging

Automatische websitebeveiliging is een onmisbaar onderdeel van WordPress onderhoud. Het is de meest effectieve manier om er zeker van te zijn dat je website tegen alle mogelijke dreigingen wordt beschermd. Om dit te bereiken, moeten er een aantal maatregelen worden genomen om uw website tegen hackers te beveiligen.

Ten eerste is het vitale om regelmatig een back-up van je website te maken. Met behulp van een back-up van je website kun je data herstellen als er onverwacht iets misgaat. Het is ook belangrijk om je website met een beveiligingsplugin te beveiligen. Plugins zoals Wordfence, Better WP Security en iThemes Security bieden een schat aan functies om je website tegen cyberaanvallen te beschermen.

Verder is het slim om een lijst bij te houden van de meest recent gebruikte plugins of thema’s. Als er ongebruikelijke activiteiten worden gedetecteerd, kun je er zeker van zijn dat je meteen weet waar je naar moet zoeken. Het updaten van je website is ook belangrijk, omdat het je een extra laag van beveiliging geeft en je de nieuwste beveiligingsmaatregelen krijgt.

Tot slot moet je ervoor zorgen dat je een sterk wachtwoord hebt. Gebruik geen gemakkelijk te raden wachtwoorden zoals 123456 of wachtwoord1. Het is ook aan te raden om een unieke gebruikersnaam te gebruiken voor je website. Al deze maatregelen helpen je om je website te beveiligen tegen hackers.

4. Verzeker Een Correcte Firewall Configuratie

WordPress onderhoudEen goede firewall is essentieel voor de beveiliging van je WordPress-site. Maar hoe bepaal je welke configuratie nodig is om je site te beschermen tegen hackers?

Het is belangrijk dat je firewall wordt geconfigureerd om alle verkeer van buitenaf te blokkeren en alle mogelijke bedreigingen te detecteren. Als je een WordPress-hostingpakket hebt dat is geoptimaliseerd voor WordPress, heb je waarschijnlijk toegang tot een ingebouwde firewall die al de nodige configuraties heeft. Als dit niet het geval is, moet je misschien een externe firewall gebruiken.

In beide gevallen moet je ervoor zorgen dat je firewall goed is geconfigureerd. Controleer ook of de firewall up-to-date is. Als je een externe firewall gebruikt, moet je ervoor zorgen dat je regelmatig updates installeert.

Als je niet zeker weet hoe je je firewall moet instellen, neem dan contact op met je hostingprovider. Zij kunnen je adviseren en je helpen bij het configureren van je firewall. Als je je firewall goed hebt geconfigureerd, wordt je WordPress-site beter beschermd tegen ongewenste toegang van hackers.

5. Maak regelmatig back-ups

Back-ups zijn zeker de moeite waard als u uw WordPress-site veilig wilt houden. Als er ooit iets mis gaat, kunt u deze back-ups gebruiken om er snel voor te zorgen dat uw website weer online is. U kunt bijvoorbeeld back-ups maken als er een beveiligingsprobleem opduikt, of als uw website per ongeluk wordt gehackt.

Het maken van back-ups is een eenvoudig proces en er zijn verschillende tools die u kunt gebruiken om dit te doen. De meeste WordPress-hostingbedrijven bieden dit als onderdeel van hun service, waardoor u geen extra software of tool

6. Beperk Loginpogingen

Hackers en andere cybercriminelen zijn altijd op zoek naar manieren om toegang te krijgen tot je WordPress-site. Een van de meest gebruikte methoden is door middel van brute force aanmeldingspogingen. Om je site te beveiligen tegen deze pogingen, is het belangrijk om een ​​limiet op het aantal aanmeldpogingen per gebruiker of IP-adres te instellen.

Er zijn tal van plugins en tools die je kunt gebruiken om het aantal aanmeldpogingen te beperken. Een simpele en veilige plugin om te gebruiken is Limit Login Attempts. Met deze plugin kun je een limiet op het aantal mislukte aanmeldpogingen instellen, waarna gebruikers tijdelijk worden geblokkeerd. Deze plugin is volledig gratis en eenvoudig te installeren.

Als je iets meer controle wilt hebben over de beveiliging van je WordPress-site, neem dan een kijkje bij de plugins iThemes Security of All In One WP Security & Firewall. Deze plugins bieden meer geavanceerde opties en mogelijkheden om je WordPress-site te beveiligen.

Hoe dan ook, zorg er altijd voor dat je een limiet op het aantal mislukte aanmeldpogingen instelt zodat hackers en andere cybercriminelen niet onnodig toegang krijgen tot je WordPress-site.

7. Installeer een SSL Certificaat

WordPress onderhoudSSL staat voor Secure Sockets Layer, een cryptografisch protocol dat door webbrowsers en webservers wordt gebruikt om gegevens te encrypteren. Als je een SSL-certificaat installeert op je WordPress-site, zorg je ervoor dat alle gegevens tussen gebruikers en je website worden versleuteld, wat de veiligheid verhoogt.

Voor het installeren van een SSL-certificaat heb je een domeinnaam nodig. Je kunt een SSL-certificaat bij een domein registrar kopen, maar je kunt ook een gratis SSL-certificaat ophalen bij een certificaatautoriteit zoals Let’s Encrypt.

Als je eenmaal een SSL-certificaat hebt gekocht of is opgehaald, kun je het certificaat installeren op je WordPress-site. Meestal is de installatie eenvoudig via de instellingen van je hostingprovider. Je moet de gegevens van het certificaat kopiëren en plakken in de correcte velden op je hosting controlpanel.

Alleen het installeren van een SSL-certificaat is echter niet genoeg. Je moet ook je WordPress-site instellen om alleen HTTPS te gebruiken. Je kunt dit doen door je WordPress-adres van HTTP naar HTTPS te veranderen in de instellingen. Als je dit doet, zorg er dan voor dat je alle links met HTTP-instellingen bijwerkt zodat je WordPress-site alleen nog HTTPS gebruikt.

SSL-certificaten verhogen niet alleen de veiligheid van je WordPress-site, maar ook de SEO-score. Google en andere zoekmachines zullen je WordPress-site beter indexeren als je HTTPS gebruikt, wat je kansen op een hogere ranking in de zoekresultaten kan verhogen.

8. Maak regelmatig Back-ups

Back-ups maken is essentieel als het gaat om het goed onderhouden van je WordPress-site. Door regelmatig back-ups te maken garandeer je dat je website altijd een optimale versie heeft waarop je kan terugvallen als er iets misgaat. Om een backup te maken heb je verschillende opties. Je kan kiezen voor een plug-in zoals UpdraftPlus of BackUpWordPress. Je kan ook de handmatige methode gebruiken en je website bestanden handmatig downloaden via FTP. We raden aan om elke maand een back-up te maken, en elke keer dat je een grote update doet. Je kan ook je host inschakelen voor automatische backups-services. Zo ben je er altijd zeker van dat je een recente back-up hebt die je kan gebruiken als er iets misgaat met je website. Zorg ervoor dat je je back-ups veilig opslaat en bewaar ze zelf of vraag aan je host om deze te bewaren. Back-ups zijn ook handig als je website wordt gehackt door een buitenstaander, zo kan je de website terugzetten naar de oude versie en verwijder je alle malware.

9. Installeer de juiste Plugins

Als je een WordPress-site hebt, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van alle essentiële onderhoudsinstructies die we hier hebben besproken. Maar daarnaast is het ook belangrijk om goed voorbereid te zijn op eventuele dreigingen van hackers.

Het installeren van de juiste plugins kan je helpen om je WordPress-site veilig te houden en te beschermen tegen hackers. Er zijn veel verschillende plugins die je kunnen helpen om de beveiliging van je WordPress-site te versterken. Er zijn ook plugins die je kunnen helpen om je website-inhoud te back-uppen, zodat als er iets fout gaat, je toch nog bij je gegevens kunt.

Er zijn ook een aantal plugins die je kunnen helpen bij het instellen van een sterke en unieke wachtwoord. Het is beter om een individueel wachtwoord te gebruiken voor elk van je WordPress-accounts. Dit maakt het een stuk moeilijker voor hackers om in te breken en je gegevens te stelen.

Naast deze beveiligingsplugins moet je ook controleren of de verschillende plugins die je hebt geïnstalleerd, up-to-date zijn. Als je plugins niet up-to-date zijn, betekent dat ook dat je website minder veilig is en kwetsbaarder is voor hackaanvallen.

Het is ook belangrijk om je website regelmatig te scannen op malware of andere kwaadaardige software. Als je vermoedt dat je website is geïnfecteerd met malware, moet je onmiddellijk contact opnemen met je hostingprovider voor hulp.

10. Beperk Loginpogingen

Heb je een WordPress-site? Dan is het van cruciaal belang dat u de beveiliging ervan serieus neemt, zodat u wordpress-onderhoud kunt uitvoeren. Hackers kunnen namelijk op allerlei manieren toegang krijgen tot uw website. Daarom is het belangrijk om een van de eerste beveiligingsmaatregelen te nemen: het beperken van pogingen om in te loggen op uw website.

In WordPress is het standaard ingesteld om verschillende loginpogingen toe te staan voordat een gebruiker wordt geblokkeerd. Deze limiet kan gemakkelijk worden aangepast met behulp van een plugin; dus als je meer beveiliging nodig hebt, is dit een goed begin. Installeer de plugin Limit Login Attempts en pas de instellingen uit het scherm Configuratie aan. U kunt instellen hoeveel mislukte inlogpogingen er kunnen worden uitgevoerd voordat gebruikers worden geblokkeerd.

Daarnaast kunt u het aantal inlogpogingen dat gebruikers moeten verrichten beperken door de duur van het sessie-cookiete verkorten. Klik hiervoor op de optie “Duur” in het scherm Configuratie. Als u bijvoorbeeld geen cookies wilt gebruiken die langer dan 30 minuten actief zijn, bijvoorbeeld wanneer een gebruiker niet langer dan 30 minuten online is, dan kunt u de limiet voor de sessieduur instellen op 30 minuten.

11. Pas je Gebruikersrechten aan

Het beheren van gebruikersrechten op je WordPress-site is een belangrijk onderdeel van goed onderhoud en het voorkomen van aanvallen door hackers. WordPress heeft een gebruikersrol-systeem, waarmee je verschillende gebruikersrechten kunt toekennen. Zo kun je bepaalde gebruikers de mogelijkheid geven om blogberichten te schrijven of je website te bewerken, terwijl andere gebruikers alleen leesrechten hebben. Als je WordPress voor je bedrijf gebruikt, is het aan te raden om je gebruikersrollen aan te passen om zo goed mogelijk te voldoen aan de eisen van je organisatie.

Om je gebruikersrollen aan te passen, ga je naar Gebruikers → Gebruikersrollen. Je ziet hier een lijst met alle beschikbare gebruikersrollen, waaronder beheerder, redacteur, auteur, abonnee en gast. Je kunt de verschillende rechten die deze gebruikers hebben, toevoegen of verwijderen door op de knop met de drie punten rechtsboven in het scherm te klikken. Bijvoorbeeld, alle gebruikers met de rol auteur kunnen blogberichten schrijven, maar alleen beheerders hebben toegang tot instellingen en andere administratieve taken.

Het aanpassen van je gebruikersrechten is een goede manier om je WordPress-site te beschermen tegen ongewenste toegang. Zorg ervoor dat je alleen mensen toegang geeft die je vertrouwt, en vergeet niet om je wachtwoorden regelmatig te wijzigen. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je WordPress-site veilig en up-to-date is.

12. Zorg voor een goede Wachtwoordbeleid

Een goed wachtwoordbeleid is essentieel om ervoor te zorgen dat je WordPress-site veilig is. Een sterk wachtwoord is de eerste lijn van verdediging tegen hackers die probeert toegang te krijgen tot uw site. Zorg er daarom voor dat u een sterk wachtwoord gebruikt met minimaal 8 tekens dat een combinatie bevat van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Vermijd ook het gebruik van woorden die in het woordenboek voorkomen, of geef het wachtwoord een zin die alleen jij kent.

Verder kun je ook een wachtwoordmanager gebruiken om al je wachtwoorden op te slaan. Op deze manier hoef je geen wachtwoorden meer te onthouden en kun je bovendien ervoor zorgen dat al je wachtwoorden uniek en sterk zijn.

Voorts is het belangrijk dat je je wachtwoorden regelmatig verandert en je gebruikersnamen goed beveiligd. Als je een gedeelde hosting hebt, voeg dan alleen gebruikers toe die absoluut noodzakelijk zijn. Dit voorkomt dat ongeautoriseerde gebruikers toegang krijgen.

Je wachtwoorden moeten ook strikt persoonlijk zijn. Geef je persoonlijke informatie nooit aan iemand anders en deel je wachtwoorden ook niet met anderen.

13. Verifieer de Configuraties van je Server

De laatste stap in het zorgen dat je WordPress-site veilig is, is het verifiëren van de configuraties van de server. Hoewel het niet noodzakelijk is voor iedereen om een ​​expert te zijn op het gebied van server-instellingen, is het het beste om je bewust te zijn van de configuratie die wordt gebruikt op je webserver. Er bestaan ​​verschillende manieren waarop je deze instellingen kunt controleren.

De eerste stap is het verifiëren van de configuratie van de software. Bekijk de instellingen voor veiligheid, zoals het filteren van verkeer en het blokkeren van bepaalde IP-adressen. Kijk ook naar de versie van het besturingssysteem en de firewall die wordt gebruikt. Als je server Linux gebruikt, kun je de instellingen controleren met behulp van de command-line-tool ‘iptables’.

Verifieer ook de serverconfiguratie, waaronder het configureren van de virtuele private server (VPS) en de bijbehorende hardware. Controleer ook of de server goed is geïnstalleerd en als geoptimaliseerd voor het gebruik van WordPress.

Het is ook belangrijk om te controleren of de server up-to-date is. Hoewel dit voor veel software is, is het vooral belangrijk voor de serverconfiguratie. Controleer of de software en de hardware die worden gebruikt volledig up-to-date zijn, zodat je kunt profiteren van de nieuwste technologieën en patches.

Tot slot, voer een beveiligingsscan uit. Dit kan je helpen om bekende kwetsbaarheden te detecteren die kunnen worden misbruikt om je site te hacken. Er zijn verschillende online tools die je kunt gebruiken om kwetsbaarheden te scannen.

14. Blokkeer bepaalde IP-adressen

Veel websites maken gebruik van WordPress, waardoor hackers hun aandacht op hen richten. Om te voorkomen dat hackers bij uw website komen, kunt u bepaalde IP-adressen blokkeren. Dit is relatief eenvoudig te doen. U moet er echter wel voor zorgen dat u de juiste IP-adressen blokkeert. Als u bijvoorbeeld een algemeen IP-adres blokkeert dat ook gebruikt wordt door betrouwbare bezoekers, dan zal dit hun ervaring met uw website negatief beïnvloeden.

Om beschermd te blijven, kunt u verschillende IP-adressen blokkeren die als bron van potentiële aanvallen worden gezien. U kunt bijvoorbeeld het ‘hosts’-bestand van uw website gebruiken om bepaalde IP-adressen te blokkeren. U kunt ook een plugin gebruiken om dit proces te automatiseren. Als u gebruik maakt van een contentbeheersysteem of een CDN, kunt u de IP-adressen blokkeren via de middelen die mogelijk worden aangeboden.

Nadat u het IP-adres van een potentiële hacker blokkeert, moet u ervoor zorgen dat u de serverregels regelmatig bijwerkt. Uw website zal zeker meer aandacht van hackers krijgen, dus het is belangrijk dat u deze stappen blijft herhalen om uw website veilig te houden.

15. Monitor Je Websiteactiviteit

Monitoring van je websiteactiviteit is een belangrijk onderdeel van je WordPress-siteonderhoud. Als eerste wil je weten wie er op je site bezoekt, hoe vaak ze terugkomen, wat ze bekeken hebben, en meer. Dat is nuttig om te weten, maar het is ook belangrijk om te weten wie er op je site probeert in te breken en wat de aanvaller precies probeert te doen.

Het is dus slim om regelmatig te monitoren hoe je website gebruikt wordt. Goede WordPress-hostingproviders bieden vaak hun eigen monitoringtools aan, maar er bestaan ​​ook verschillende online tools die je kunt gebruiken, zoals Sucuri. Met Sucuri check je regelmatig de status van je website en kan je ook malware detecteren. Ook krijg je waarschuwingen wanneer er iets misgaat. Het is daarom belangrijk om je hostingprovider goed te selecteren, zodat je weet dat je website in goede handen is.

Hou ook je CMS, plugins en thema’s bij met goed onderhoud. Houd backups bij van je WordPress-site, zodat je informatie kunt herstellen mocht er iets verkeerd gaan. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig updates uit te voeren, zodat je website up-to-date blijft. Als je deze updates niet uitvoert, loopt je site het risico om te worden gehackt, wat kan leiden tot informatielekken, downtime en meer.

16. Zorg voor Periodieke Malware Scans

Een van de meest effectieve manieren om te zorgen dat uw WordPress-site veilig is, is door regelmatig malware-scans uit te voeren. Zoek naar een service provider die regelmatig controles uitvoert om ervoor te zorgen dat er geen ongewenste malware of andere risico’s zijn.

Er zijn veel opties voor malware-scans, maar niet allemal ware zijn even betrouwbaar. Kijk naar de beoordelingen van andere gebruikers omdat deze een goed beeld kunnen geven van de betrouwbaarheid van de serviceprovider.

Ook is het belangrijk om te weten hoe vaak de scans worden uitgevoerd. Het is het beste om ervoor te zorgen dat de scans minstens elke week of twee worden uitgevoerd, zodat u er zeker van bent dat uw WordPress-site veilig blijft.

Voor meer geavanceerde malware-scans is het mogelijk om een service te gebruiken die scans uitvoert die gericht zijn op hackers. Deze scans kunnen uw site controleren op kwetsbaarheden die hackers kunnen misbruiken om toegang te krijgen tot uw site.

Het is belangrijk om te weten dat malware-scans alleen maar zo goed zijn als de serviceprovider. Kies dus altijd voor een betrouwbare provider met bewezen track record en resultaten. Deze provider moet ook blijven monitoren, zodat zij direct op de hoogte zijn als er iets verandert en zij uw site direct kunnen beschermen tegen mogelijke aanvallen.

17. Blokkeer bepaalde IP-adressen

Beveilig je WordPress-site en voorkom dat hackers toegang krijgen door bepaalde IP-adressen te blokkeren. Met WordPress kun je bepaalde IP-adressen blokkeren met behulp van de plugin Jetpack. Jetpack biedt een eenvoudige manier om IP-adressen te blokkeren in de Firewall-instellingen. Als je een bepaald IP-adres wilt blokkeren, voer je het IP-adres in in de lijst met ‘Geblokkeerde IP-adressen’. Als je meerdere IP-adressen wilt blokkeren, voer je elk IP-adres op een nieuwe regel in.

Daarnaast kun je een blacklist instellen met IP-adressen die je permanent wilt blokkeren. Als je dat doet, zullen deze IP-adressen niet langer toegang hebben tot je WordPress-site. Je kunt ook een witte lijst instellen, waarmee je bepaalde IP-adressen toegang geeft om te voorkomen dat ze op de blacklist terechtkomen.

Het is ook mogelijk om bepaalde IP-adressen toe te voegen aan je .htaccess bestand. Op deze manier kun je bepaalde IP-adressen permanent vanuit WordPress blokkeren. Als je niet bekend bent met het bewerken van het .htaccess-bestand, is het verstandig een expert in te schakelen om dit te doen.

Tot slot is het ook mogelijk om IP-adressen te blokkeren met behulp van een veiligheidsplugin zoals Wordfence. Met deze plugin kun je IP-adressen eenvoudig blokkeren, evenals het beheren van geblokkeerde IP-adressen en het instellen van meldingen voor toekomstige IP-blokkades.

18. Verifieer de Configuraties van je Server

Een goed beveiligde serverconfiguratie is een van de belangrijkste zaken als het gaat om WordPress-onderhoud. Als je onjuiste instellingen gebruikt, kan dit leiden tot inbraak door hackers. Daarom is het essentieel om je serverconfiguratie te verifiëren en ervoor te zorgen dat deze up-to-date is.

Om de configuratie van je server te verifiëren, moet je eerst toegang krijgen tot de serverconfiguratiefile. Dit is meestal te vinden in de rootdirectory van je hosting-account. Eens je binnen bent in de file, vergelijk je de instellingen met die van andere, veilige WordPress-sites.

Controleer of je alle benodigde veiligheidscertificaten hebt, zoals SSL en TLS. Zorg ook dat je een firewall hebt geïmplementeerd om kwaadwillende hackers buiten de deur te houden. De instellingen voor je serverconfiguratie moeten ook up-to-date zijn en gebruik maken van de laatste beveiligingspatches. Als je geen toegang hebt tot de serverconfiguratiefile, raden we je aan je hostingprovider te contacteren voor hulp.

Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat je een backup hebt van alle gegevens op je server. Dit is belangrijk als er onverwachte problemen optreden. Je kunt backups van je site maken via FTP of door gebruik te maken van een beheerplatform van je hostingprovider. Verschillende tools, zoals BackupBuddy, kunnen je ook helpen bij het maken van een backup.